Director de link-uri Intercer

 
 

Benoni Catana

Ma bucur ca va pot pune la dispozitie cate ceva din ce am scris, multe sau putine, nu stiu. …
Unii din voi poate vor spune ca sunt multe, eu cred ca puteau fi si mai multe, unele din ele s-au mai pierdut; altii veti spune ca sunt chiar prea multe, ca trebuia sa le mai selectez, nu toate sunt destul de reusite, si e adevarat, dar oricum,  nu am urmarit sa scot in evidenta arta, sau un anumit stil, etc. Am recunoscut harul pe care l-am primit, acela de a scrie ceva mai cu usurinta decat altii, dar totdeauna am scris pentru a implini o anumita nevoie, potrivit cu tematica unui anumit program. Nu am urmarit niciodata competitia decat cu mine insumi.

Prin 2003 am facut o “numaratoare” nu pentru lauda mea, caci as fi fost si eu confruntat cu trei sau mai multe nenorociri decat David, ci pentru lauda Lui, si lucrurile au iesit astfel, cu aproximatie: compozitii muzicale vreo 60, poezii circa 500, texte pentru muzica peste 5000, si aceasta statistica spune ceva despre un dar si despre un drum din care nu m-am putut abate…
Am fost si sunt mai atasat de versul clasic pentru ca pasiunea si chemarea mea a fost legata de imnul religios. Evident ca, in mod obisnuit, nu poti sa scrii imnuri in vers modern. Personal am gasit pe terenul acesta al imnologiei ceva care m-a atras si in care am investit foarte mult. Textul cat si muzica imnurilor sunt caracterizate in primul rand de simplitate, pentru ca se adreseaza unei obsti care canta, prin urmare trebuie sa aiba un mesaj inteligibil de la prima vedere sau auzire. In al doilea rand sunt caracterizate de o profunzime care, bineinteles, nu decurge din forma ci din spiritul, sau vibratia sufleteasca a izvorului din care provin.

Nu cred sa existe in toata muzica ce s-a scris de-a lungul veacurilor ceva mai frumos, mai inaltator, mai sublim, decat un imn, fie el cat de simplu, din punct de vedere al artei muzicale, insa imaginati-va, sau poate ati si ascultat deja, un cor imens, insotit de o orchestra simfonica, cantand, de exemplu,  doxologia din Apoc 5,11-12!
Dorinta mea este ca oferindu-va versurile mele, asa cum sunt, sa fie de folos celor care le vor auzi, sau poate le vor recita sau canta, si in mod deosebit sa fie de folos slavei lui Dumnezeu care le-a inspirat.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Benoni Catana, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Informatii utile

Benoni Catana

Lasa un comentariu

Comments are closed.

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2017. Intercer 1997-2017 - Theme by DirectoryPress 5.0e - Developed By Premium Wordpress Themes | Termeni si Conditii | Polita de Confidentialitate