Director de link-uri Intercer

 
 

Biserica Adventista Timisoara Maranatha

Istoricul Bisericii Adventiste Maranatha Timişoara

Matei 28,18 – 20 : ”Isus le-a zis: Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin.”

De aici pleacă istoria acestei biserici.

Există puţine informaţii cu privire la apariţia Bisericii Adventiste în Timişoara.

În 1913, câmpul misionar România (ce nu cuprindea Transilvania) făcea parte din Uniunea Dunăreană alături de alte câmpuri misionare: Ungaria de Nord, Ungaria de Vest, Tisa – Sava, Câmpul Adriatic şi Conferinţele Ungaria Centrală şi Transilvania.

Conform aceluiaşi raport din 31 decembrie 1913, Timişoara făcea parte din câmpul misionar Tisa – Sava având 18 membrii.

La recensământul general al populaţiei din România din 1930 în judeţul Timiş -Torontal erau 70 de membrii adventişti din care 42 în orasul Timişoara. În plasa Ciacova erau 16 membri: în localitatea Ghilad 14 şi în localitatea Macedonia 2; în plasa Jimbolia 6: în localitatea Bogda 1 şi în localitatea Cenei 5; şi în plasa Central 5 membri.

Primul pastor care a condus biserica din Timişoara, din informaţiile avute la dispoziţie, a fost Constantin Popescu, care în 1920 era ajutorul preşedintelui câmpului misionar Banat, Petre P.Paulini, iar lucrător biblic era Motorca Gheorghe.

Martorii aflaţi înca în viaţă povestesc că în jurul anului 1923 pastor al Bisericii Adventiste din Timişoara era fratele P. Hermann (Nemeş Alexandru, născut în 1912, a fost botezat de pastorul Hermann).

În perioada 1923 – 1929 pastor al Bisericii Adventiste din Timişoara a fost P. Hermann, dar şi preşedinte al câmpului misionar Banat. Din 1924 pâna în 1927 este ajutat şi de pastorul Constantin Tolici, care apoi este chemat ca misionar în Madagascar.

Din 1929 este ales preşedinte al câmpului misionar Banat pastorul Ştefan Kelemen, pâna în 1931.

Următorii şase ani la conducerea Conferinţei Banat-Crişana- Maramureş s-a aflat pastorul Ioan Reit, care s-a ocupat şi de comunitatea Timişoara. Şi ceilalţi angajaţi ai Conferinţei au vizitat des această comunitate: Ştefan Czedula, A. Prewlitz, S.Taity si I.Tăchici. Ca pastor al comunităţii a fost Pastor Joszef.

În perioada 1936-1938 preşedintele Conferinţei a fost Petre P. Paulini, unul din pionierii Bisericii Adventiste din România.

Din anul 1942 regimul lui Antonescu a desfiinţat şi confiscat proprietăţile, a închis şi sigilat casele de rugăciune.

În timpul celui de-al doilea război mondial credincioşii au fost slujiţi de pastorul Popescu Constantin.

Este foarte greu de stabilit apariţia şi formarea Bisericii Adventiste din această zonă deoarece lipsesc informaţiile, multi fraţi în vârstă au decedat, iar cei care trăiesc astăzi fie nu-şi amintesc, fie nu au trăit acele vremuri.

Continuare aici: http://maranathatm.adventist.ro/istoric-biserica-adventista-timisoara/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Biserica Adventista Timisoara Maranatha, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Informatii utile

Biserica Adventista Timisoara Maranatha
Postat miercuri, iunie 29th, 2011

Lasa un comentariu

Comments are closed.

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2017. Intercer 1997-2017 - Theme by DirectoryPress 5.0e - Developed By Premium Wordpress Themes | Termeni si Conditii | Polita de Confidentialitate