Director de link-uri Intercer

 
 

E.G.White – Profet al destinului

Cine a fost Ellen White şi care este motivul pentru care milioane de oameni consideră scrierile ei ca având o valoare şi importanţă deosebită ?

Pe scurt, este vorba de o femeie cu daruri spirituale remarcabile, care a trăit în secolul al nouăsprezecelea cea mai mare parte din viaţă (1827-1915), dar prin scrierile şi activitatea sa publică a avut un impact revoluţionar asupra a milioane de oameni trăind pe tot cuprinsul globului în secolul al douăzecilea.

În timpul vieţii sale a scris mai mult de 5000 de articole şi 49 de cărţi ; astăzi, incluzând compilaţii din 55000 de pagini de manuscris, mai mult de 100 de titluri sunt disponibile în limba engleză. Ellen White este femeia-scriitor cea mai tradusă din toată istoria literaturii, şi cel mai tradus autor american de ambele sexe. Opera ei acoperă o arie vastă de subiecte, incluzând religie, educaţie, sănătate, relaţii sociale, evanghelizare, profeţii, publicistică, nutriţie şi management. Capodopera sa cu puternic impact în domeniul trăirii creştine de succes şi care efectiv a schimbat oameni,Calea către Hristos , a fost publicată în mai mult de 135 de limbi.

Adventiştii de Ziua a Şaptea cred că Ellen White a fost mai mult decât o scriitoare talentată ; ei cred că ea a fost desemnată de Dumnezeu ca mesager special pentru a atrage atenţia lumii către Sfintele Scripturi şi a ajuta pe oameni să se pregătească pentru cea de-a doua venire a lui Isus Hristos. De la vârsta de 17 ani până la moartea sa 70 de ani mai târziu, Dumnezeu i-a dat aproape 2000 de viziuni şi visuri. Viziunile variau ca întindere temporală, de la mai puţin de un minut până la patru ore. Informaţiile şi sfaturile primite prin aceste revelaţii au fost scrise de ea pentru a fi împărtăşite şi altora. Astfel, scrierile sale speciale sunt acceptate de Adventiştii de Ziua a Şaptea ca inspirate de Dumnezeu şi calitatea lor excepţională este recunoscută chiar şi de cititorii neatenţi.

Aşa cum se afirmă în Adventiştii de Ziua a Şaptea cred , « Scrierile lui Ellen White nu sunt un substitut pentru Scriptură. Nu pot fi puse pe acelaşi nivel. Sfintele Scripturi nu împart poziţia supremă cu nimic, constituind standardul unic după care scrierile atât ale ei cât şi altele trebuie judecate şi cărora trebuie să li se subordoneze » (Adventiştii de Ziua a Şaptea Cred, Ministerial Association, General Conference of Seventh-day Adventists, Washington, D.C., 1988, p 227).

Totuşi, aşa cum nota Ellen White însăşi, « faptul că Dumnezeu şi-a descoperit voinţa pentru oameni prin Cuvântul Său, nu a făcut inutilă prezenţa şi călăuzirea continuă a Duhului Sfânt. Dimpotrivă, Duhul a fost promis de Mântuitorul nostru urmaşilor Săi pentru a le deschide Cuvântul, iluminând şi concretizând învăţăturile lui. » (Marea Luptă, P. vii).

Ellen şi sora ei geamănă, Elizabeth, s-au născut pe 26 noiembrie 1827 în familia lui Robert şi Eunice Harmon. Cu opt copii în familie, căminul lor era un loc interesant şi debordând energie. Locuiau la o fermă mică (cunoscută acum ca Fort Hill Farm) lângă aşezarea Gorham, în ţinutul Maine, în partea de nord-est a Statelor Unite. La câţiva ani de la naşterea fetiţelor gemene, Robert Harmon a renunţat la agricultură şi, împreună cu familia, s-a mutat douăsprezece mile la est, în oraşul Portland.

În copilărie, Ellen ajuta la treburile casei şi pe tatăl său la fabricarea pălăriilor. La vârsta de nouă ani, când se întorcea acasă de la şcoală, într-o după-amiază, a fost grav rănită la faţă de o piatră aruncată de o colegă de şcoală. A rămas inconştientă trei săptămâni, iar în anii următori a suferit foarte mult de pe urma acestei răni grave la nas. Educaţia ei oficială s-a încheiat brusc şi se părea că fetiţa care promitea mult înainte nu avea să mai trăiască prea mult.

În 1840, Ellen şi părinţii ei participau la o întâlnire metodistă în Buxton, Maine, şi acolo, la vârsta de 12 ani, ea şi-a consacrat inima lui Dumnezeu. Pe 26 iunie, 1842, la cererea ei, a fost botezată prin scufundare în golful Casco, Portland. În aceeaşi zi a fost primită ca membră a Bisericii Metodiste.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Informatii utile

E.G.White – Profet al destinului

Lasa un comentariu

Comments are closed.

 

 
 
 
 
 

© Copyright 2017. Intercer 1997-2017 - Theme by DirectoryPress 5.0e - Developed By Premium Wordpress Themes | Termeni si Conditii | Polita de Confidentialitate